Det känner nog de flesta till, den svenska exportprodukten "köttbullar" som finns både på Ikea och ibland i frysen i tyska mataffärer. Mina barn älskar köttbullar och det serveras också ofta till barnen i de svenska skolorna.
Köttbullar kan man enkelt göra själv med detta recept. Riktigt gott med sås till och kokt potatis!
Tid: 45 min
4 portioner
INGREDIENSER:
500 g köttfärs (blandfärs, nötfärs eller fläskfärs)
1 deciliter (dl) ströbröd
1 ½ dl mjölk
1 ½ tesked (tsk) salt
1 ½ kryddmått (krm) malen svartpeppar
ev. 1 ½ krm malen kryddpeppar
1 ägg
2 matsked (msk) finhackad stekt röd eller gul lök (eller 1 msk finhackad ostekt röd eller gul lök)
STEKNING:
25 g smör eller margarin
SÅS:
2 msk vetemjöl
½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
3 dl sky (vatten + "stekrester")
2 msk kalvfond eller en köttbuljongstärning
1 tsk äkta soya
GÖR SÅ HÄR:
Blanda ströbröd och mjölk i en skål eller bunke. Låt den stå minst 10 minuter för att svälla.
Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda ordentligt.
Tillsätt peppar, ägg och lök och rör om så att det blandas ordentligt. (Blanda inte för länge för då kan smeten bli "seg".)
Rulla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på en tallrik eller skärbräda. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.
Sätt på en stekpanna, lägg i matfettet och låt det bli ljusbrunt.
Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan.
Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.
Lägg upp köttbullarna på ett fat.
Gör likadant med resten av köttbullarna.
Gör såsen:
Ta fram en såskastrull och vispa ut mjölet med matlagningsgrädden och ev. lite av mjölken. Vispa i resten av mjölken.
Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den.
Vispa ner skyn i såskastrullen. Vispa ner kalvfond och soya.
Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter.
Servera köttbullarna med sås, potatis och lingonsylt. Det går också bra att servera broccoli till.
SMAKLIG Måltid !!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar